Avrupa birliği, "Ufuk Avrupa" programı ile ilgili 2025-2027 yıllarını kapsayan stratejik planı ile ilgili bir analiz yayınladı. R&I (Research & Innovation) konusunda çalışan ekosistemi geliştirmek yine temel öncelikleri olarak görünüyor. Bu amaçla yapılacak yatırımlar hangi alanlarda olacak diye sorar sormaz gelen ilk dört cevap;
- İklim değişikliği
- Enerji güvenliği
- Sağlık
- Dijital Dönüşüm
olarak öne çıkıyor. Bizler, yani bilişim teknolojileri profesyonellerinin ana gücü olduğu dijital dönüşümün bu şekilde önem kazanması ile birlikte sorumlulukları ve yetkinlik seti gereksinimleri de değişiyor doğal olarak.
"Kardeşim, biz araştırmacı mıyız ?" denilebilir fakat unutmayalım ki teknoloik hazırlık seviyesi 8 e dayanmadan bile geliştirilen teknolojileri uygulayacak entellektüel sermayeye gereksinim olacağı aşikar.
Peki bu dönüşüm/değişime karşı bireysel olarak BT profesyonelleri olarak ne yapmalı, gelecek stratejileri ne olmalı ? Yine raporun içinde oldukça ilgi çekici bir "Emerging Digital Technologies" (Figure 49, sayfa 97) görseli oldukça yol gösterici diye düşünüyorum.
IK görüşmelerinde hep sorarlar ya, XX yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz diye. Alın size olunması gereken alanlardan bir demet. Bu bilgileri, yine raporda yer alan dijital teknolojiler alanındaki patentlerin dağılımını veren tablo ile birlikte okunduğunda bir yön belirlemek isteyenler için oldukça iyi bir başlangıç noktası oluşturuyor.
Raporun 136 ve 143. sayfaları arasında dijital teknolojiler açısından mevcut stratejik plan ve iş programlarının kapsamları ile, nihai olarak ortaya çıkması ihtimali olan açıklara yer verilmiş, dikkatlice incelenmeli diyorum.
Covid-19 pandemisi ile birlikte iş ve işbirliği yapma şekilleri ile ilgili oldukça radikal değişiklikler oldu. Özellikle WEF (World Economic Forum) raporlarında da sıklıkla yer aldığı gibi kendi kendine öğrenebilen, meraklı ve mental olarak dayanıklı çalışan profili için artık tüm olanaklar mevcut.
Avrupa Birliği stratejistleri, bu çalışan profilinin yenilikçilik kültürüne sahip olmasını da istiyor. Zira R&I ile ilgili çalışmaların Avrupa'nın yüzyüze olduğu sosyal, ekonomik, çevresel, politik ve güvenlik risklerine karşı büyük bir potansiyel taşıdığını düşünüyor.
Yenilikçi firma gelişimlerine bakıldığında temelde dijital dönüşümle ilişkili firmaların çok hızlı büyüdüğünü söylüyor analiz. Unicorn ların sektörel dağılımlarını verdikleri bir grafik zaten bağıra bağıra bunu söylüyor. Firmaların büyür büyümez firma merkezlerini Avrupa'dan taşıdıklarını, dünua ile kıyaslandığında ise US unicorn larının yedi, çinli unicorn ların ise iki katından fazla olduğunu söylüyor.
BT sektöründeki değişime ilişkin EU bakışını da yansıtması açısından diğer otoritelerle aynı şeyi söylüyor;
"Ey BT profesyoneli, durduğun yerde duramazsın, ya kendini doğru alanlarda geliştireceksin, ya da kendine başka bir uğraşı bulacaksın ...!"