2022 Biterken

Photo by Aaron Burden / Unsplash

Yılın son günü. Aslında pek yapmadığım bir şeyi yapıp geçen yılı şöyle bir gözden geçirmek ve gelecekteki kendime bir değerlendirme bırakmak istedim. Yaşam kesikli bir şey değil, nomalde her an yeni bir başlangıç. Ama bu seferlik böyle olsun. Elbette bu değerlendirmenin kapsamı profesyonel olarak yaptığım iş. Yoksa yaşama dair olanlar bir yazıya yazılabilecek kadar az değil. Hadi başlayalım o zaman.

2022 yılı içinde beni en iyi hisettiren şeyler neler diye düşündüğümde, ilk sırada Manisa OSB Yenilik Merkezi çalışmaları sırasında deneyimlediklerim geliyor. Yenilikçilik, dijitalleşme, teknoloji gibi aslında daha yaşanmadan hızla değişen yakın gelecekte yaşamı daha değerli ve yaşanabilir kılacak konularla ilgili düşünürken, çalışırken ve yazarken geçirdiğim uzun süreler güzel bir tat bıraktı zihnimde. Tabii ki YM'nin harika ekibinin bana kattıkları da öyle.

İkinci sırada RAI geliyor. Bir çeşit kurum içi girişim gibi çalışan harika bir ekiple, düşük tempolu ve fakat sürekli olarak yaptığımız çalışmalar beni acayip geliştiriyor. Yükte hafif, pahada ağır teknoloji alanlarında bize, kurumumuza ve ülkemize yararlı olacağına inandığımız geliştirme çalışmalarımız, açık kaynak sistemlerin endüstride kullanımını yaygınlaştırma amacı taşıyor ki bu beni oldukça dinç tutuyor. Kısmetse bu yıl kurum içi projelerde kullandığımız teknolojilerimizi bir üretim tesisinde de kullanıyor olacağız.

Üçüncü sırada ise tümden açık kaynaklarla oluşturduğum ve veri merkezimizin içindeki iş yüklerinin neredeyse %50 sine yakın kısmının koştuğu cluster. Üç node ile başlamıştı şimdi beş node oldu. Bu setup ile o kadar çok şey öğrendim ve o kadar çok değer üretmeyi başardık ki mesleki tatmin açısından paha biçilmez bir tat bıraktı.

Geçtiğimiz yıl devreye aldıklarımızla birlikte kurum içinde kullanılan açık kaynak çevrim içi servis sayımız 40 a yaklaştı. Pek çok organizasyonda adını hiç duymayacakları bir sürü servisi çalışanlarımızla buluşturmuş olmak da gerçekten beni çok iyi hissettiriyor.

Elbette buruk şeyler de oldu. Özellikle uzun yıllardır çok severek kullandığım ve benim için sadece birer donanım olmayan bir çok ekipman ömrünü doldurdu. Bir kısmı da yakın gelecekte dolduracak. Beni hiç yolda bırakmayan bu donanımlarla vedalaşmak gerçekten zor oldu. Saklanabilir olan bazılarını sakladım. Bir donanım deyip geçmeyin hayatınızdan bir sürü parçayı anımsatıyor baktıkça.

Bu yazının kapsamı insana dair bir analiz olmamakla birlikte uzun süreler boyunca çalışırken beni destekleyen ailem ve bu çabamın sonuçlara dönüşmesini sağlayan BT ekibim Büşra, Batu ve Ahmet, RAI ekibim Tuğçe, Harun, Yakup, Ceyhun, YM ekibim Seda, Devrim ve Serkan, ihtiyaç duyduğumda desteğini hiç esirgemeyen Asya ve Arzu, en nihayetinde tüm bunların var olabilmesi için sponsorluğunu esirgemeyen Funda, 2022 için "iyiki" lerim.

Güle güle 2022 ve hoş geldin 2023.

Dogan ZORLU

Dogan ZORLU